U bent hier

Wat betekent franchise in de zorg?

Wat betekent franchise in de zorg?

De Nederlanse Franchise Vereniging (NFV) definieert franchising als volgt: "Franchising is een hechte vorm van samenwerking tussen juridisch zelfstandige ondernemers, de franchisegever en de franchisenemer, die onder gebruikmaking van een gemeenschappelijke naam en met een uniforme uitstraling producten en diensten aanbieden aan afnemers."

Met andere woorden: bij franchising is de franchisegever eigenaar van het concept en mogen de aangesloten ondernemers (de franchisenemers) tegen betaling gebruikmaken van dit concept. De grootste voordelen zijn dat zowel franchisegever als de franchisenemers doen waar ze goed in zijn, waarbij schaalvoordelen, naamsbekendheid en het netwerk het totaal stimuleert (synergie).

Populariteit

In bijna alle sectoren, detailhandel, persoonlijke en zakelijke dienstverlening, horeca en vervoersdiensten, komt franchising voor. Als commerciële samenwerkingsvorm neemt franchising in populariteit toe en de afgelopen tien jaar is het aantal franchisevestigingen zelfs meer dan verdubbeld, stelt de NFV.

De zorg is nooit voortrekker geweest van nieuwe ontwikkelingen. De late automatiseringsslag is hier een goed voorbeeld van. Maar mede dankzij automatisering is franchising nu definitief aan de beurt. Sterker, de zorg is bij uitstek geschikt voor franchising, valt ook te lezen in rapporten als die van de ING. Immers, in bijna elke zorgorganisatie is er een duidelijke tweedeling tussen organisatie van de zorg en uitvoering van de zorg. Vertaald naar franchising: mensen die goed zijn in organiseren (van het concept) en mensen die goed zijn in "handen aan het bed". 

Door de bank genomen willen zorgprofessionals helemaal niet bezig zijn met bureacratie, zeker in het geval van goed te organiseren, planbare zorg.  Aan de andere kant moeten organisaties verantwoording afleggen en steeds efficienter werken met kleiner wordende budgetten. Dat maakt franchise in de zorg nu zo kansrijk. 

Oriënteer en grijp je kans!

Is ondernemen in de zorg ook iets voor jou? Kijk dan snel in één van onze categorieën of bij al onze zorgformules voordat jouw regio aan een ander is vergeven.